Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen søndag 20.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Kraftig bygevær og vind har dannet ustabile nysnøflak. Det vil være lett å løse ut skred i nysnøen.

Skredfarevurdering

Mye snø og mye vind de siste dagene har lagt opp store ustabile nysnøflak i leområder. Fortsatt mye vind, særlig tidlig på dagen, vil frakte tilgjengelig løs snø over i leområder. Når vinden dreier vil det legge seg opp flak av fokksnø i flere himmelretninger og terrengformasjoner. Det vil være lett å løse ut skred i den nyeste nysnøen og fokksnøen.

Vær oppmerksom på den varierte snøoverflaten som nysnøen ligger på. Det kan være svært ulikt hvor godt nysnøen fester seg.

Stort sett har det kommet mye snø i hele regionen, så skredfaren er betydelig over store områder. Vær særdeles obs når du ferdes i fjellet.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 19. januar 2019

Torsdag var det kraftige snøbyger i Lofoten, særlig øst for Svolvær. Fredag forsatte det med snøbyger og periodevis kraftig vind og snøfokk. Det er rapportert om mye løs snø i terrenget som føk rundt med vinden og det dannet seg myke flak i leformasjoner.

Fredag morgen har det gått et naturlig utløst skred ned på veien ved Valberg, Flakstad i Lofoten. Ved Henningsvær har det også gått et skred på vei, ved Presten. Både på Sortland og i Lofoten er det observert noen små, naturlig utløste, tørre løssnøskred.

Stabilitetstester fredag viser at det skal svært lite til for å løse ut skred i den ferske nysnøen.

Det gamle snødekket består i hovedsak av smelteformer og skare. Nede i smeltepakka er det begynnende kantkorn, men dette er låst av 10 cm med hard skare.

Fjellvær

Lørdag 19. januar 2019

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -13 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Søndag 20. januar 2019

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -12 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i Vesterålen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS